Frågor och Svar

Hur lång är leveranstiden?

När du fyllt i alla dina uppgifter och skickat iväg dem till oss så går din beställning till vår ordermottagning. Din beställning planeras in tillsammans med vår logistikpartner för att du så snabbt som möjligt skall få din beställning. Normalt levererar vi hem till dig inom 3 veckor.

Hur gör jag en beställning?

Aldrig har det varit enklare att beställa hem underhållsfria fönster! Gå till startsidan. Fyll i ditt postnummer och klicka på "Välj". Ange fönstertyp, storlek, antal, 2 eller 3-glas samt eventuella tillval. Välj betalningssätt, fyll i dina uppgifter och skicka. Enkelt!

Måste jag vara hemma vid leverans?

Det är tillrådligt att du är personligen närvarande, eller genom ombud, för att kunna kontrollera att godset anländer i oskadat skick. För att du ska kunna få ersättning vid eventuella transportskador måste det anmälas direkt till transportören vid leveranstillfället. Du kommer att bli aviserad i god tid innan leverans.

Har jag någon ångerrätt när jag beställt?

Vid beställning gäller distans- och hemköpslagen. Den säger att om en vara specialtillverkas efter dina (kundens) önskemål så kan man avtala bort ångerrätten.

Varför krävs det att jag har en e-postadress när jag beställer?

Det är till den angivna e-postadressen som orderbekräftelsen skickas när du gjort din beställning. Om du saknar en egen e-postadress och inte vill använda någon annans så finns det många gratistjänster på internet där du kan skaffa en adress, t.ex. Microsofts Hotmail eller Googles Gmail.

Vilka är förutsättningarna för att få en fönsterleverans?

Som köpare svarar du för fri framkomlighet till leveransplatsen och för att tillfarten är snöröjd och sandad vintertid. Minimum 3,5 m brett med fri höjd 4,5 m (grenfritt) samt bärighet för tung lastbil.

Är kompsitfönster billigare än t e x träfönster?

Ja. Priset kan vara upp till 50% billigare. Detta beror främst på att tillverkningen är enklare och arbetskostnaden är lägre.

Är kompsitfönster plastiga?

Nej. Smaken avgör och väl på plats är det knappt någon som kan se någon skillnad mellan komposit och trä. Många av de svenska träfönstertillverkarna industrimålar sina fönster med en slät täckfärg som ger samma intryck som kompositfönster. Vidare så använder de marknadsledande Svenska träfönstertillverkarna sedan många år pvc/aluminium i spröjs och glaslister. Vill du skapa "träkänsla" finns färgfilmer med struktur. se vår färgkarta.

Fönstrets U-värde

Olika faktorer som antalet glas, konstruktionen, gasfyllnaden mellan glasen och glastyp påverkar fönstrets s.k. energibalans. Värme leds från varmt till kallt och ju större temperaturskillnad ju mer värme transporteras. Fönstrets U-värde (W/m² ºk) anger hur mycket värme som transporteras från den varma sidan till den kalla. Ett lägre U-värde ger därmed lägre värmeförluster.
U-Värden
Tabellens beräkningar är för ett hus i Stockholmsregionen med en total fönsteryta på ca 15 m².
Källa: Energirådgivningen

U-värdet anger hur energieffektivt ett fönster är U- värdet är ett mått på hur väl ett fönster isolerar mot värmeförluster. U -värdet mäts i Watt per kvadratmeter och grad, W/m2K. Gradtalet mäts i Kelvin och anger temperaturskillnaden mellan ute och inne. U- värdet 3,0 betyder att fönstret läcker 3,0 Watt per kvadratmeter fönsteryta om det är en grads skillnad mellan ute och inne. Ju lägre U-värde ju mindre energiförluster. Moderna energifönster har ett U -värde på 1,2 eller lägre, gamla treglasfönster har ett U -värde på cirka 2,0 medan gamla tvåglasfönster har ett U -värde på runt 3,0, och gamla englasfönster ett U -värde på omkring 5,0. Beroende på var man bor tjänar man olika mycket på ett fönsterbyte beroende på skillnader I klimatet.

Vad är ett modernt energifönster?

De första riktiga fönstren hade bara en enda glasruta, och en mycket stor del av värmen försvann ut genom den tunna rutan. Sedan kom tvåglasfönstren som håller kvar värmen bättre De flesta äldre hus har fortfarande tvåglasfönster. Efter tvåglasfönstren kom treglasfönstren med bättre värmeisolerande egenskaper. Nästa steg, efter vanliga treglasfönster, är den nya generationens energieffektiva fönster, sk energifönster. Energifönster består av en glaskassett med två eller tre glas med en innesluten ädelgas mellan sig som leder värme sämre än vad luft gör. Glasrutorna är också behandlad med en genomskinlig metalloxid som gör att ljus släpps in samtidigt som värme hindras från att tränga ut. Moderna energifönster isolerar ungefär dubbelt så bra som gamla treglasfönster och cirka tre gånger så bra som gamla tvåglasfönster. Ett modernt energifönster är med andra ord betydligt mer energieffektivt än ett gammalt omodernt treglasfönster. Ett fönster av den gamla generationen är mycket föråldrat ur energiförbrukningsperspektiv.

Kompositfönster. Det bleknar väl?

Våra kompositfönster är helt underhållsfria. De är gjorda av armerad komposit så kallade kompositfönster. Det är alltså plast med en stålkärna inuti. Plasten är UV-resistent. Det innebär att den inte bleks av solens strålar. Att den är UV-resistent innebär också att den inte påverkas av väder och vind. Den sväller inte av fukt. Krymper inte av torka. Den spricker inte av kyla och blir inte porös av värme. De har 10 års garanti, men håller en livslängd. De förändrar sig inte heller i form eller passningsförmåga beroende på väder (av tex fukt som träfönster gör).

Spröjs, hängning och mått

Fria Fönster kan tillverka fönster ner på millimeterprecision utan någon extra kostnad för dig, du ska alltså ange de EXAKTA måtten du vill ha. Det är alltså viktigt att du kontrollerar måtten. Det är du som kund, som är ansvarig för att måtten stämmer. Det är dina mått som vi tillverkar efter. Om du vill ha spröjs så tillverkas dom i aluminium och placeras mellan glasen i 3-glasfönstren.
Alla fönster ses inifrån och dörrar från gångjärns sidan. Tänk på det när du väljer hängning När du betraktar fönstren innifrån och har gångjärnen till höger så är ditt fönster högerhängt. Är gångjärnen till vänster är ditt fönster vänsterhängt.
Du ska betrakta balkongdörren från den sida där du öppnar dörren EMOT dig. Har du då gångjärnen till höger så ska dörren vara högerhängd. Är gångjärnen till vänster ska dörren vara vänsterhängd.
När du väl skickar in din beställning och betalt, kan ändringar ej göras. Efter lagd order går det heller inte att häva/annulera ordern, var därför noggran med att kontrollera att allt stämmer i din beställning innan du godkänner.

Garantier

Som standard ger vi 10 års garanti på våra fönster och dörrar. Garantierna gäller under förutsättning att fönstren är fackmannamässigt monterade samt att underhållet har skötts. Garantin innebär att Fria Fönster ersätter ditt fönster mot ett nytt. Garantin innefattar inte ominstallation av redan installerat fönster.

Hjälp oss

Det är viktigt för oss att du är nöjd som kund hos oss. Hör av dig om du har synpunkter eller tips så vi kan bli bättre.
Till Kundservice